Ιεροσόλυμα, 6 - 14 Μαΐου 2016

Σεμινάριο παραδοσιακών χορών

στα Ιεροσόλυμα 6 - 14 Μαίου 2016

Σεμινάριο στην Ελληνική Κοινότητα των Ιεροσολύμων, 6-14 Μαΐου 2016

 

Το ταξίδι μας στα Ιεροσόλυμα στην Ελληνική κοινότητα και Σεμινάριο Παραδοσιακών Ελληνικών χορών

Ιεροσόλυμα: ένας τόπος που πρώτη φορά πηγαίναμε να συναντήσουμε ανθρώπους που πρώτη φορά θα γνωρίζαμε.
Σκοπός μας να μεταφέρουμε μέσω του εισηγητή Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Παναγιώτη Γκούβα, στην εκεί Ελληνική Κοινότητα άρωμα από την ελληνική παράδοση. Με πολύ μεράκι, αλλά και λίγη αγωνία, συγκεντρώσαμε τις πιο αντιπροσωπευτικές ενδυμασίες, κοσμήματα, μουσικές και χορούς, φτιάξαμε βαλίτσες και φύγαμε…
Η πρώτη συνάντηση στην αίθουσα της Λέσχης της Κοινότητας, με τον χαμογελαστό και γλυκύτατο πρόεδρο κ. Αναστάση Δαμιανό, τον ακούραστο Θοδωρή Θεοδωρόπουλο και την παρέα τους, πήρε αμέσως μακριά την κούραση μας από το ταξίδι. Η τεράστια Ελληνική σημαία στην κεντρική σκηνή της αίθουσας τελετών, μας τύλιξε με όλη τη γνώριμη θαλπωρή του γαλανόλευκου και αυτό ήταν…..αφού ετοιμάσαμε στη μεγάλη αίθουσα της Λέσχης την έκθεση παραδοσιακών ενδυμασιών, οργανώσαμε και το πρώτο μας γλεντάκι! Οι ημέρες προχώρησαν και αφού γιορτάσαμε την Κυριακή του Θωμά ως ένα ακόμα Πάσχα, ξεκίνησε το σεμινάριο.

Θεωρία και πράξη…..χορός και κέφι….αστεία και σοβαρά….συρτάκι, απτάλικο, καρσιλαμάς, τραγούδι, χορός….
Η συμμετοχή ανέλπιστα μεγάλη. Έλληνες δεύτερης μέχρι και όγδοης γενιάς αλλά και πολλοί φιλέλληνες κάθε ηλικίας βρέθηκαν μαζί μας στην χορευτική πίστα, ύψωσαν τα χέρια στάθηκαν γερά στα πόδια και βημάτισαν μαζί μας στα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής παράδοσης και γίναμε όλοι μια παρέα μια ψυχή! 7 ημέρες πέρασαν και η συντροφιά μας όλο και μεγάλωνε.

Πολλές οι εικόνες από τους Αγίους Τόπους και τα Προσκυνήματα αλλά και συναντήσεις, με τον Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ηγούμενους, Μοναχούς και Μοναχές Μοναστηριών, ιδιαίτερα θαυμάσαμε την αρετή και την τόλμη του Ηγούμενου πατέρα Χρυσόστομου από την Ι.Μ. Αγ. Γερασίμου του Ιορδανίτη. Επισκεφθήκαμε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας και τον Πρόξενο και όλοι, μα όλοι μας περιβάλλαν με ενθουσιασμό, αγάπη και ένα τεράστιο χαμόγελο χαραγμένο στα χείλη.

Για όλα αυτά που ζήσαμε παρέα αντάμα, για όλα αυτά που είδαμε αλλά κυρίως για όσα αισθανθήκαμε ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στα Ιεροσόλυμα κ. Αναστάση Δαμιανό, τον Αντιπρόεδρο και καθηγητή Ιατρικής στο Ισραήλ κ. Δημήτρη Καρούση αλλά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Ιεροσολύμων, τον φίλο Θοδωρή Θεοδωρόπουλο και όσους γνωρίσαμε εκεί Έλληνες και φιλέλληνες… …….και ξέρετε εσείς «δεν λέμε αντίο, λέμε απλά γειά»…….